ryyti suomalainen näkökulma

Suomen sisäiset veroparatiisit - joko alkaisi tapahtua?

Olen silloin tällöin huomauttanut ulkomaisia veroparatiiseja kritisoiville,että meillä olisi omasta takaakin näitä veroparatiiseja. Nimittäin ns. yleishyödylliset säätiöt. Niiden mielestä verojen maksaminen ei ole yleishyödyllistä toimintaa.

Mutta jospa nyt alkaisi tapahtua! Parjattu YLE ottaa Suomen sisäiset veroparatiisit tarkasteluun tänä iltana ohjelmassa "Linnanmäki-veroparatiisi keskellä Helsinkiä". Katsokaa kenellä on televisio.

Ei tuo vielä mitään. Linnanmäki on vain jäävuoren huippu. Jos EU panee säätiöiden veronkierrolle lopun niin minusta tulee ikuinen EU:n kannattaja.

Esim. Suomen pörssiyritysten suurin yksittäinen omistajaryhmä on osinkoveroista ja myyntivoittojen verotuksesta vapautetut säätiöt. Siellä olisi valtiolle veropohjan laajennusta tiedossa.

Lainaus ohjelman esittelystä:

"Superyleishyödyllisiä yhteisöjä on tällä hetkellä yli 400. Julkista tietoa ovat vain näiden yhteisöjen nimet ja ne vuodet, joille verottaja on myöntänyt huojennuksen elinkeinotulosta. Veronhuojennuksen määrä euroissa on salaista tietoa."

"Yleishyödyllisten yhteisöjen saamat veroedut ovat parhaillaan EU:n komission arvioitavina. Niistä on tehty kantelu komissiolle jo vuonna 2009. Viime keväänä komissio antoi alustavan vastauksen, jonka mukaan kyse voi olla kielletystä valtiontuesta."

Perussuomalaisia vihaavien kiusaksi on muistutettava,että Perussuomalaiset ovat tähän asiaan kiinnittänyt huomiota. Vasemmistoliittokin on asiasta inissyt,mutta se loppui kun Vasemmistoliitto meni Kokoomus-Rkp:n tukijaksi hallitukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Ja nyt persuillakin on säätiö, johon kertyvät varat maksaa suoraan veronmaksaja, eikö vain.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Eihän Perussuomalaisten säätiö muuta asiaa muuksi. Säätiöitä on kaikilla puolueilla. Mitkä niistä on vapautettu veroista - sitä en tiedä.

Luulenpa,että vanhoilla puolueilla, esim. Rkp:llä, on säätiötaustaa kertynyt jo yli 100 vuotta.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Onko YLE:een soluttautunut Perussuomalaisia toimittajia kun vihdoinkin nämä veroparatiisit otetaan luupin alle tarkasteltavaksi?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

YLE on kyllä selvästi ryhdistäytynyt tässä asiassa, mistä esimerkkinä myös kuukauden takainen juttu:

http://blogit.yle.fi/mot/bensow-pyorii-haudassaan

Peter Hallberg

Yleishyödylliset säätiöt rahoittavat suomalaista tiedettä ja taidetta vuosittain n. 300 miljoonalla eurolla. Ollakseen yleishyödyllisiä säätiöiden tulee jakaa pois saamansa tuotto. Säätiöt eivät siis voi kasvattaa omaa varallisuuttaan miten sattuu.

Jos säätiöiden tuotot laitetaan verolle, vähenee vuosittain jaettavan rahan määrä ja valtion verotulot vastaavasti kasvavat. Jos tieteen ja taiteen toimintaedellytykset halutaan pitää ennallaan, valtio joutuu nostamaan omaa osuuttaan. Näin ollen vaikutus vanhusten vaippoihin tai veteraaneihin on plus miinus nolla.

Taustalla vaikuttaa suuri periaatteellinen kysymys: kuinka paljon testamentin tekijän tahdolla tulee olla vaikutusta jäämistön käyttötarkoitukseen. Jos testamenttaat rahasi säätiölle, ne menevät lyhentämättömänä siihen tarkoitukseen kuin haluat. Jos rahaa kierrätetään valtion verotuksen kautta, rahan käyttötarkoitus määräytyy poliittisesti.

Ts. jos olet perinteisen taiteen ystävä, voit nykymallissa lahjoittaa rahasi lyhentämättömänä kansallisromanttisen perinnetaiteen edistämiseen. Jos taas rahasi menevät verottajalle, ne saattavat päätyä postmodernin tekotaiteen edistämiseen, vaikka itse sitä vihaisit.

Pohjimmiltaan on siis kysymys siitä, mikä on yksilönvapauteen ja valtiokollektivismin suhde. Perinteinen oikeisto on kannattanut yksilönvapautta kun taas vasemmisto valtiokollektivismia. Säätiöasiassa perussuomalaiset on profiloitunut kaikkein vasemmistolaisimpana puolueena.

Oma lukunsa on se, mitkä säätiöt ansaitsevat yleishyödyllisen statuksen. Jos säätiön tarkoitus on niin kapea, että rahat voidaan osoittaa ainoastaan hyvin rajatulle joukolle rajattuun tarkoitukseen, ei yleishyödyllisyysedellytys täyty. Tällöin säätiö voi toki edelleen olla säätiö, mutta sen verovapaudelle ei ole perustetta.

Muistettakoon myös, että Linnanmäki (Lasten Päivän Säätiö) on hyvin harvinainen poikkeus. Kyseessä ns. superyleishyödyllinen säätiö, joka voi harjoittaa myös verovapaata liiketoimintaa. Normaalit apurahasäätiöt eivät voi tätä tehdä. Ainoastaan niiden saamat sijoitustuotot on verovapaita. Sen takia säätiöt eivät voi edes vähentää ALV:a ostamistaan palveluista. Mitä paremmin säätiöt sijoittamisessaan onnistuvat sitä enemmän ne voivat rahaa jakaa ulos.

PS. Muutama perusasia:
- Säätiöllä ei ole omistajia eikä jäseniä.
- Säätiöiden tilinpäätöstiedot ja apurahamyönnöt ovat julkisia.
- Säätiöiden hallintokulut ovat hyvin alhaiset johtuen siitä, että suuri osa työstä tehdään vapaaehtoisesti ja ilmaiseksi. Rahat siis kulkevat säätiöiden kautta avustuskohteisiin huomattavasti tehokkaammin kuin valtiobyrokratian kautta.
- Säätiölakia ollaan juuri muuttamassa
- PRH valvoo, että säätiö totetuttaa tarkoitustaan. Jos säätiö ei siihen kykene, säätiö lakkautetaan tai se ainakin menettää yleishyödyllisen statuksensa (ts. joutuu verolle).

PPS. Seuraavasta linkistä voitte tutustua Suomen suurimman apurahasäätiön historiaan: http://www.skr.fi/default.asp?docId=12332

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Eihän nyt tietenkään säätiöitten verotukseen ja rahanjakoon voi puuttua. Senhän takaa jo hallitussopimuskin, jonka tietysti kaikki suomenkieliset hallituspuolueet ovat iloisesti hyväksyneet. Kuka sitä nyt ilmaiseksi lähtisi RKP:n tavoitteita ajamaan?

Peter Hallberg

RKP:llä on RKP:n tavoitteet. Mutta säätiöiden verotusta tuskin muokataan niiden mukaan.

Suomessa on satoja ellei tuhansia säätiöitä. Suurimmat löytyvät tästä: http://www.saatiopalvelu.fi/fi/saatiot-verkossa/.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Totta. RKP:llä on RKP:n tavoitteen - ja keinot.

ulf fallenius

Eikö joskus voitaisi keskustella millä saataisiin kaikkilta verot alemmaksi eikä aina tätä katkeraa kateutta miten muilla menee ja miten pitäisi verottaa lisää.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Rkp:läiset vihaavat Perussuomalaisia mm. juuri siitä syystä,että Perussuomalaiset haluavat ainoana puolueena lopettaa Suomen sisäiset veroparatiisit eli poistaa säätiöiden saamien osinkotuottojen verottomuuden.

Peter Hallberg

Olen yllä yrittänyt perustella, miksi säätiöiden verollepano ei ole viisasta. Osaisitko esittää vasta-argumentin, miksi ne tulisi saattaa verolle. Pelkästään jankkaaminen veroparatiiseista ei kuulosta rationaaliselta. Muistettakoon myös, että ylivoimainen enemmistö suomalaista säätiöistä ei liity ruotsin kieleen mitenkään.

Säätiöt eivät ole veroparatiiseja, sillä veroetu kanavoituu kokonaisuudessa hyödyttämään suomalaista yhteiskuntaa. Päinvastoin kuin yrityksellä säätiöllä ei ole omistajia, joille se voisi jakaa voittoa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Aivan. Monille näyttää säätiö olevan ikään kuin punainen vaate härkätaistelussa. Ku näkee tai kuulee sanan säätiö, niin nousee valtava häly. Ovatko kaikki säätiöt sitten toiminnaltaan luokiteltavissa verovapaiksi, on taas lainsäädännöllä perusteltavissa.

Veroparatiiseina säätiöiden käsitteleminen on väärin. Veroparatiiseja hyväksikäyttäjät ovat sellaiset Suomessa toimivat yhtiöt joilla on erikseen yhtiö ns. paratiisimaissa ja siellä tilit rahan siirtoja varten. Se että rahaa siirretään paratiisimaihin Suomesta voi taas olla nykyisen lainsäädännön mukaan sallittua, mutta voi olla myös ns. pimeän rahan siirtoa eli harmaan talouden toiminnasta saatua.

Ongelmana on siis meidän oma lainsäädäntömme yleensä rahasiirroissa veroparatiiseihin. Ja rikollisen rahan siirtoja voidaan saada paljastetuksi vain tiukalla yhteistyöllä pankkien ja verotarkastuksen yhteisin toimin. Toki lainsäädännölläkin voitanee saattaa pankit ilmoittamaan rahasiirrot veroparatiisimaiden pankkeihin. Onkohan liikaa pyydetty?

ulf fallenius

Persut yhtä negatiivisia kun Skdl aikanaan aina vaan lisää veroja.

Käyttäjän ViiviJumalpuro kuva
Viivi Jumalpuro

Tulkaapas tuonne https://www.facebook.com/saatiotverolle?fref=ts uuteen facebook yhteisöön mukaan. "Säätiöt verolle" pyrkii nostamaan tätä aihetta esiin.

Toimituksen poiminnat