ryyti suomalainen näkökulma

Sveitsi on oikea demokratia - Suomi ei

Sveitsissä  on perinteitä suorasta demokratiasta jo 1840-luvulta alkaen. Suomessa on harrasteltu asiaa muutama kuukausi. Pari kansalaisaloitetta on edennyt eduskuntaan asti. Lähinnä kansan ja kansan edustajien naureskeltavaksi.

Sveitsi on toista maata. Siellä kansanäänestykset ovat sitovia. Sveitsiläisessä demokratiassa on ihan normaalia,että kansa päättää myös asiakysymyksista eikä vain edustajistaan.

Nyt on huippujohtajat hermona kun kansanäänestykseen menee aloite jossa johtajat saisivat kuukausipalkkaa vain sen verran mitä yrityksen pienipalkkaisin ansaitsee vuodessa. (1:12) Siinä on mallia meille suomalaisille ja suomalaiseen keskusteluun.

 

Tagezeitung 23.05.2013

Volksabstimmung in der SchweizTopverdiener werden nervös

Die Initiative „1:12“ kämpft für gerechtere Löhne. Manager sollen pro Monat nur so viel verdienen wie ihre am schlechtesten bezahlten Mitarbeiter im Jahr. von Andreas Zumach

 

 

http://taz.de/Volksbstimmung-in-der-Schweiz/!116682/

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Jarmo Alanko

Ihan totta turiset mutta yksi asia on myös hyvä muistaa.
Sveitsiläisissä pankeissa on sellaisia määriä sijoittajien ja muiden lobbareiden rahoja, ettei siihen pesään uskalla sohaista yksikään valtio tai päättäjä.

Jukka Mäkinen

Suomessa julkisella puolella tuollainen laki tulkittaisiin siten että kaikkien pikkupomojenkin on saatava 12 kertaa alaistensa palkka.
Palkataan vain yksi sairaanhoitaja 5000 euron kuukausipalkalla, sitten 100,000 erilaista turhaajohtajaa saa 60 tonnia kuussa.

Tuomas Taivasaho

Sveitsi on demokratia, jossa kansa voi lyödä jarrut päälle poliitikoiden kouhopäisemmille ideoille. Sen myötä yhteiskunnallinen kehitys on ollut kadehdittavan vakaata.

Voi olla ettei Sveitsi ole kehityksen eturintamassa ihan kaikissa suhteissa, mutta jälkijunassa on virheet jääneet tekemättä. Naapuritkaan eivät ole katsonut tarpeelliseksi lähettää miekka-armeijaansa omaa rauhaa turvaamaan.

Valitettavasti suomalaiset on niin kehittymätöntä ja tietämätöntä sakkia, ettei kansanäänestyksiä voida meillä järjestää. Eihän me ymmärrettäisi edes mistä äänestetään. Vielä parempi olisi jos sananvapauskin olisi ulotettu koskemaan vain Arkadianmäen edustushovia ja tiedotusvälineitä, jossa vastuuntuntoiset toimittajat kirjoittavat mitä sopivaksi katsotaan. Internetin voisi myös Suomessa sulkea.

Heikki Keskijärvi

"Naapuritkaan eivät ole katsonut tarpeelliseksi lähettää miekka-armeijaansa omaa rauhaa turvaamaan.!"

Kyllähän niitä aatelisten johtamia palkka-armeijoita aikoinaan lähti - mutta tulivat verissäpäin takaisin.

Jostain kumman syystä tuon ajan Euroopan aateliset johtajat vihasivat sveitsiläisten talonpoikien vapautta. Mutta nyt on kaikki toisin.

Vai onko toisin?

Luulenpa, että on suhtautuminen Sveitsiin tai pikemminkin sen demokratiaan on vallanpitäjien puolesta vihamielistä. Ympäri Eurooppaa ja ihan erityisesti Brysselisssä ja Amerikassa asti moni vallanpitäjä näkee punaista kuullessaan sveitsiläisten vapaudesta (=kansanäänestysten tuloksista).

- Entä jos jonain päivänä ... ?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Suomessa olisi varmaan kuolemantuomio jos kansa pääsisi äänestämään substanssiasioista. Pedofiilien kuohitseminenkin voisi olla lähellä.

Edustuksellinen demokratia on ihan hyvä. Lainsäädäntö ja kahvipöytäpopulismi on syytä pitää erillään toisistaan.

Tuomas Taivasaho

Eduskunnan kuppilasta tarkasteltuna demokratia toteutuu vain eduskuntatalon seinien sisäpuolella. Kovasti ihmetyttää miksi television läpi tarkasteltuna populismi se siellä meteliä pitää. Sulassa sovussa lainsäädäntötyön rinnalla.

En kyllä usko lainkaan kuohitsemiseen tai muuhun ylilyövään lainsäädäntöön. Tulee mieleen moniakin lukkoja, jotka sen voisi estää. Kansanäänestys on eri asia kuin lakiehdotus ja lainvalmistelu. Lakiehdotusten pitää täyttää perustuslaillisuus tms.

Epäilen kansanedustushovin, toimittajien ja muun eliitin kykyä ja erityisesti halua pohtia toimivaa ja demokratian idean täyttävää kansanäänestyslainsäädännön sisältöä. Kaikkein kammottavimman versiolla ja sellaisen seurauksilla pelottelu täyttää populismin määritelmän täydellisesti.

Harvainvallasta on tuskaista luopua, joka varmasti korpeaa ja koskee myös tiedon säännöstelijöitä ja muuta eliittiluokkaa. Pieni edustajalaumalta on helpompi ostaa sopiva lainsäädäntö. Ihmettelen miten kukaan kehtaa puolustaa moista järjestelmää.

Meidän parlamentaarinen järjestelmä ei edes täytä demokratian ideaa ja vaalit muistuttaa lähinnä lottoa, jossa saadun kannatuksen ja läpimenon yhteys on kovin, kovin pieni. Annettu ääni auttaa aina vastustettavia sekä ei kannatettuja ehdokkaita, vaikka oma ehdokas ei pääsisikään läpi. Vaalit on täydellistä sumutusta, jonka näkeminen varmasti satuttaa niitä jotka järjestelmään on opetettu uskomaan.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

On se hyvä, jos tykkää. Ei sillä tosin demokratian kanssa ole enää mitään tekemistä, edustuksellisella demokratialla.

Melkein veikkaisin, että kahvipöytälainsäädäntökin hakkaisi nykyisen mallin. Ei se ainakaan huonompi olisi.

Tästä kommentista, samoin kuin taannoisisat Tuulikki Ukkolan sun muitten "edustajien" kirjoituksista paistaa se helpotus, että substanssiasioista päästään päättämään kansan tahdosta riippumattomia päätöksiä.

Onnea valitsemallanne tiellä. Meidän piti olla teidän työnantajanne, ei globaalin korporaatiovallan.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Mutta kun Suomessa tilanne menisi siihen, että kansa olisi väärässä kuitenkin, eikä enemmistön halu sopisi eduskunnan agendaan. Eihän sellainen sovi.

Tuomas Taivasaho

Jos ajattelee eduskunnasta käsin, tuolta se näyttää. Uskoisin eduskunnan oppivan muuttamaan kantaansa lähemmäksi kansan näkemystä etupainotteisesti, kunhan tottuvat demokratiaan.

Harjoittelua se kyllä vaatii. Nikottelua se on ollut sananvapaudenkin kanssa, mutta oppivat hyväksymään internetin olemassaolon. Toimittajatkin.

Toimituksen poiminnat