ryyti suomalainen näkökulma

Manner-Suomelle itsehallinto Ahvenanmaan tapaan

On kaivattu toimintaa suomen kielen puolesta. Tavoitteena voisi olla itsehallinto Manner-Suomeen. Tuolloin suomen kielen asema todellakin paranisi Suomessa. Perusteluineen päivineen eri asiakohdat on lainattu soveltaen Ahvenanmaalta.  
.

1.) Kielienemmistön kieli, suomi, on ainoa virallinen hallintokieli Manner-Suomessa. Muiden kielten käyttäminen on lainvastaista, koska Manner-Suomella on itsehallinto.
.

2.) Manner-Suomen julkisin varoin kustannettu koulujärjestelmä toimii ainoastaan suomen kielellä. Muunkieliset, julkisin varoin kustannetut koulut on laittomia, koska Manner-Suomi on itsehallintoalue.
.

3.) Muita kieliä kuin suomea puhuvat eivät saa omalla äidinkielellään mitään opetusta julkisin varoin, koska Manner-Suomella on itsehallinto.
.

4.) Muitä kieliä äidinkielenä puhuvilta lapsilta on lailla kielletty oman äidinkielen opetus Manner-Suomessa julkisin varoin, koska Manner-Suomella on itsehallinto. Ainoa kieli, jolla on Manner-Suomessa äidinkielen asema koulujen opetussuunnitelmissa on suomen kieli. Muita kieliä kutsutaan kotikieliksi.
.

5.) Kaikki kunnat toimivat suomen kielellä Manner-Suomessa, koska Manner-Suomella on itsehallinto.
.

6.)Jokaiseen julkiseen virkaan riittää suomen kielen osaaminen suullisesti ja kirjallisesti, koska Manner-Suomella on itsehallinto.
.

7.) Manner-Suomeen muuttaneet eivät saa ostaa kiinteistöjä elleivät ole asuneet Manner-Suomessa viisi (5) vuotta ja osaavat suomea, koska Manner-Suomessa on itsehallinto.
.

8.) Katukilvet ja tienviitat on vain suomeksi Manner-Suomessa, koska Manner-Suomessa on itsehallinto.
.

9.) Kaikki opiskelevat tasapuolisesti suomen kielellä Manner-Suomessa, koska Manner-Suomi on itsehallintoalue.
.

10.) Yritystä ei saa rekisteröidä Manner-Suomeen ellei yrityksessä ole vähintään yhtä mannersuomalaista yrityksen hallitusjäsenenä, koska Manner-Suomessa on itsehallinto.
.

11,) Manner-Suomessa sallitaan vain suomenkieliset seurakunnat, koska Manner-Suomessa on itsehallinto.
.

Suomen kieli on vähintään yhtä harvinainen ja suojelun arvoinen kieli kuin ruotsin kieli! Jostain syystä suomen kielen ei katsota tarvitsevan samanlaista massiivista suojelua kuin ruotsin kieli tarvitsee. Miksi niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Tuo on hyvin lähellä Sveitsin mallia ja kannatan sitä. Maakunnissa se äly piilee ja saadaan kilpalua maankuntien välille.

Ideasi on hyvä, mutta se pitää muuttaa maakuntien itsehallinnoksi.

Jotu Karjalainen

Kyllähän tuo käy jos perusmalli on jo jossain Suomen alueella käytössä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Perusmalli on jo käytössä. Kovasti kehuttu ja ulkomaita myöten mainostettu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kirjoitin juuri äsken Jaakko Häkkisen viimeiseen blogiin tämän komentini, enkä nyt jaksa kirjoittaa sitä muokattuna uudestaan, joten kopsaan sen tänne ihan suoraan.

Jo vuosia sitten Pohjoismaiden neuvostossa tanskalaiset ehdottivat siirtymistä ruotsista englantiin ja kaikki muut maat olisivat sen hyväksyneet, mutta vain suomalaiset sitä vastustivat. Voipi vain kysyä, että miksi? Olisiko se ollut pakkoruotsille yksi lisänaula arkkuun? Meillä kaikki on jatkuvasti kiveen naulattua, että ruotsi on täysin tasavertainen kieli suomeen verraten, vaikka ruotsia äidinkielenään puhuu vain pieni joukko ihmisiä.

Meillä Manner-Suomessa ollaan kaukana Ahvenanmaan kireästä ja nationalistisestä kielipolitiikasta, kun siellä hyväksytään kylteissä ruotsi ja englanti, mutta ei kuulemma ruotsi ja suomi rinnakkain.
Me sentään maksamme noista kylteistäkin ihan kiitettävän reilusti bonuksiakin..

Hauskin juttu oli kuitenkin Kuukausiliitteessä kesällä Ilkka Malbergin suulla kerrottu tapaus poliisimestariksi valitusta suomenkielisestä Teijo Ristolasta, josta nousi kauhea poru, kun hänen kuultiin juttelevan suomea vanhojen kollegojensa kanssa.

Arvostelijoiden mukaan hänen olisi pitänyt puhua ruotsia myös suomenkielisten kanssa, jos kerran ollaan virka-asiassa. Huumorintajuinen Ristola ehdotti, että hän voi kyllä simultaanitulkata itseään, jos tarvitaan. SE tulisi halvaksikin.

Nyt Teijo Ristola on jo luonnollisesti siirtynyt uuteen virkaan mannermaalle:)

Minäpä luulen, että meillä mantereella ei noin ilkeää tapahtumaa koskaan tulisi vastaan, vaikka pakkoruotsi poistuisikin? Jotain rajaa ja kunnioitusta pitää sentään olla toisten äidinkieltä kohtaan.

Vastaukseksi kysymykseen, pitäisikö meidän luopua kokonaan Pohjoismaisesta yhteistyöstä, jos ei ruotsia käytetä yhteisenä kielenä. Aika hassu kysymys, jos tanskalaisille ja muille pohjoismaalaisille olisi sopinut englanti yhteiseksi kieleksi. -Vain meille ei vieläkään? Niinkö?

Tapio Vehmaskoski

Vikahan on näissä meidän poliitikoissa. Eivät he pysty pitämään suomalaisten puolia missään asiassa. Oli sitten kysymys kieliasioista tai EU:sta. Mutta perusvika löytyy kansalaisista, jotka ei osaa äänestää riittävällä joukkovoimalla, mutta osaavat purnata kukin nurkastaan.

Hyvänä esimerkkinä vaikkapa tämä Päivi Saharinen, joka haluaa kutsua itseään 'Suureksipihaksi'

Jussi Säntti

Puolienpidolle ei ole tarvetta, koska olemme varakas maa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
Kansallisomaisuus - velkaa 300 miljardia antaa ihan toisenlaisen kuvan varallisuudesta.

Käy joskus Sveitsissä ja katsele ympärellisi. Heilä ei ole edes omaa merisatamaa.

Cenita Sajaniemi

Tervehdys. Eräs tuttavani haluaa vastata Sinulle.

"Vastaisitko Tapio Vehmaskoskelle, että vika ei ole tyhmässä kansassa, vaikka on siinäkin, vaan vika on siinä, että media ei anna oikeaa tietoa ja on ihan kokonaan hiljaa tärkeistä asioista ja vieläpä valehtelee."
-----

Niin, kumpi mahtaa olla pahempaa, se ettei media kerro asioita, vaiko se että media valehtelee.

Monet poliitikoiksi pyrkivät tietävät, että vain luovimalla ja valheen kautta pääsee eteenpäin. Tästä on esimerkkejä.
-----

Muuten, löysin tänään taas "uuden" kulturfondenin ruotsalaistamishankkeen, jossa mukana Suomen kaikki yliopistot.

"
Yhteinen suomalais-ruotsalainen aloite

http://www.kulturfonden.net/fi/projektit/kielet/sv...

Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus koordinoi Svenska nu -verkostoa, joka on lähtenyt liikkeelle ja jota toteutetaan eri toimijoiden ja organisaatioiden yhteisen tehtävän pohjalta. Verkoston ohjausryhmään kuuluu seuraavien tahojen edustajia: Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto, Opetushallitus, Oulun yliopisto, Suomen ruotsinopettajat ry, Ruotsin Helsingin-suurlähetystö, Svenska Institutet ja Svenska kulturfonden. Suomessa on kahdeksan yliopistoa, jotka kouluttavat ruotsinopettajia, ja nämä tukevat Svenska nu -verkostoa asiantuntemuksellaan. Suomen ruotsinopettajat - Svensklärarna i Finland -yhdistyksellä on keskeinen rooli Svenska nu:n toiminnassa.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #8

"....paremman ja motivoivamman ruotsin opetuksen puolesta Suomessa sekä välittää ruotsinkielistä nuorisokulttuuria sekä Ruotsista että Suomesta. Svenska nun toiminnassa keskeisessä asemassa ovat suorat kontaktit, ja verkoston lähtökohtana on tavoittaa mahdollisimman monia nuoria oppilaita, opettajia, vanhempia ja päättäjiä. Toiminnan kautta suomenkieliset lapset ja nuoret saavat eläviä kohtaamisia ruotsin kielen kanssa, erityisesti sellaisilla alueilla, joilla ei muuten kuule ruotsia...."
---------------------------------------------------------

Ihan mielenkiintoista. Montako ruotsalaista vaihto-oppilasta on Suomessa ja montako suomalaista vaihto-oppilasta Ruotsissa?...siis koululaisvaihtoa!

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #14

jatkuuu .... Eikä maksa paljoa..

"Tavoitteena on kehittää uusia metodeja kielenopetukseen, tukea ja motivoida ruotsinopettajia sekä laajentaa koulun kulttuurintarjontaa järjestämällä kirjailijoiden, ohjaajien ja muusikoiden vierailuja sekä elokuvaesityksiä kouluilla. Kulttuurielämykset liitetään osaksi kielenopetusta oppilaille suunnatun pedagogisen materiaalin avulla. Näiden kulttuuri- ja taidekiertueiden lisäksi Svenska nu on mm. kehittänyt konseptin kielenopetuksen yhdistämiseksi muihin kouluaineisiin (esim. mediakasvatukseen soveltuva Tidningen i skolan -projekti, ruuanlaittokurssit ruotsiksi jne.), järjestänyt täydennyskoulutusta ruotsinopettajille sekä tuottanut uutta interaktiivista oppimateriaalia verkkoon. Svenska nu haluaa rohkaista nuoria käyttämään ruotsia sekä osoittaa, että ruotsin kieli ei ole pelkästään hyödyllistä vaan myös hauskaa. "

----
Tampereen seudulla ovat yrittäneet oppilasvaihtoa ihan 2 viikoksi Pohjanmaan ruotsinkielisten koulujen kanssa, mutta vastustus on ollut kova. Nå enpä ihmettele; voisi olla melko vaikeata saada kouluruotsillaan selvää murreruotsista.... ja onko se edes opetuksen/oppimisen kannalta järkevää.
Ruotsissa puhutaan, kuten tiedämme, aivan toisella "intonaatiolla", jonka ymmärtämiseen monella Suomen surullakin menee aikansa.... saatikka sitten, että tätä yrittäisi ymmärtää "väärin ruotsia oppinut" koululainen.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #16

Jos unohdetaan tämä pakottaminen niin en näkisi mitenkään huonona asiana koululaisvaihtoa pohjoismaiden välillä. Pitäisin sitä jopa suotavana.

Nå miksei voisi harrastaa kotimaassakin erikielisten koulujen/lasten osalta? Sinällään se olisi hyvä jo pelkästään asenteiden takia, mutta riittääkö ruotsinkieliset koulut?

Olen aiemminkin todennut, että vapaaehtoisessa kielen valintamahdollisuudessa ruotsin kieli tulisi voittamaan. Se taas ei onnistu pakottamalla ja pakottaminen negativisoi asenteita nuorisossa.

Pohjoismaisuus on arvo sinällään. Ikävää minkälaiseen kohteluun suomen kieli joutui Ruotsissa. Erityisesti yhteinen Ruotsin valtio historiassamme kohteli suomen kieltä kaltoin. Jäljet näkyvät tämänkin päivän asenteissa.

Olemme tulleet maailmaan, jossa yhdellä eikä kahdella kotimaisella kielellä ei pärjää mitenkään. Englanti jyrää kaiken ja sen huomaa ihmisten kielen käytössä ja kaduilla kauppojen nimissä jne. Ikävää, kun koen itseni saksan kielen harrastelijaksi ja toivoisin sillekin tilaa opetuksessa.

Nämä kieliasiat vaatisivat selväjärkisyyttä päättäjiltämme ilman tunnetta, mutta kuten todettu sitä puuttuu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #14

"Ihan mielenkiintoista."

Näin on. Herää kyllä kysymys, että missä maailmassa nämä ihmiset oikein elävät?
Tekisi mieli ehdottaa näille kokouksissa viihtyville, että menisivät kouluihin ja kaduille kyselemään, että mitä vieraita kieliä oppilaat haluavat oikeasti oppia. Voisivat yllättyä:)

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #17

Luin juuri vanhaa viime viikon höblää, jossa kerrotaan Suomessa olevan työttömiä opettajia - 8263 suomenkielistä ja 286 ruotsinkielisiä.

Ruotsinkieliset lähinnä luokanopettajia, ja suomenkielisten joukossa vieraiden kielten opettajia - ainakin 14 %.

Viime viikolla HBL kertoi myös siitä, että ruotsinkieliset lapset EIVÄT OPI suomea, koska heillä ei ole mahdollisuutta käyttää sitä koulun/kodin ulkopuolella.

Samaan syssyyn Pär Stenbäck puhui talouden heikosta tilasta ja pelkäsi uutta massamuuttoaaltoa Suomesta.... tosin ohjaili lähtemään Norjaan, koska jopa ruotsalaiset ovat saaneet töitä Norjassa. ... melkoista propagandaa.
Jos Ruotsissa ja Norjassa olisi kaikki paremmin, niin johan sitä luulisi ruotsinkielisten lähtevän täältä. Heillähän olisi jopa se paluumuutto-oikeus.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #14

>> "..paremman ja motivoivamman ruotsin opetuksen puolesta Suomessa ,,"

Heh. Hekin ovat siis tukemassa Vapaa kielivalinta ry:tä? Aika yllättävä käänne ;-)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta oli hieno teko ahvenanmaalaisilta antaa meillekin mannermaalle hyvää esimerkkiä, miten oikein kielipolitiikkaa järkevästi ja myöskin halvemmalla toteutetaan.
Kaikki on mennyt sielläkin ihan hienosti monta vuotta, joten mekin voimme nyt seurata jo perässä. Ainahan me kuljetaan kaikessa uudessa vähän jäljessä, kuten hitaille ja vähän jäykille suomalaisille kuuluukin tehdä.

Nyt vain Suomellekin itsehallinto ja monikielisyys tulee olemaan meillekin taattu tilanne jatkossa. Myös talouselämä kiittää ja kumartaa muiden suomalaisten mukana.

Cenita Sajaniemi

Hyvä kirjoitus Jarmo Ryyti!

Suomen kielellä ei kohta tässä maassa ole minkäänlaista asemaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Eikös itsehallintoa kannata jakaa mieluummin maakunnille?
Ei pelkästään tarinan logiikan mukaisesti vaan siitäpä olisi monessa muussakin asiassa pelkkää hyötyä. Valta jakoon unionin ja maakuntien kesken, pois kansallisvaltioilta.

Suuremman itsehallinnon saaneet maakunnat voisivat itse päättää paremmin monista asioista, esim kielipolitiikka, verotus, maakuntien väliset tulonsiirrot (kotimaiset tuet), sote, valtion säännöstelyn purku, työehtosopimukset ja maanpuolustus.
Samalla maakuntien pitäisi ottaa suurempi vastuu omasta pärjäämisestään muualta tulevien tukien ja tulonsiirtojen asemasta.

Jaakko Häkkinen

Ihan hauskaa peilausta Jarmolta, mutta ajatuksen pitäisi peilinä toimiakseen koskea vain niitä alueita manner-Suomessa, joilla ei asu juuri lainkaan ruotsinkielisiä.

En silti itse kannata näin jyrkkää ajatusta. Pikemminkin Ahvenanmaan reservaattiin olisi tehtävä muutoksia kielivähemmistöjen tilanteen parantamiseksi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ahvenanmaalla aikanaan riiuttelusuhteiden vuoksi asuneena en kokenut suomenkielisyyttä mitenkään esteeksi. Jos kohta olen kaksikielinen joten voisin tulla rekisteröidyksi joko suomenkielisenä tai ruotsinkielisenä. Ihan sama. Jos jyrkkä valinta pakotetaan tekemään niin kuinkahan käy?
Voisin sitten eläkepäivillä jopa muuttaa sinne niinkuin monet täkäläisistä ovatkin tehneet. Tonttejakin kaupataan nykyisin ihan täällä mantereella asti.

Yleensäkin kannattaisi kiinnittää huomiota todellisten kielten osuuteen. Kaikki virallisesti suomenkieliset eivät suinkaan ole suomenkielisiä. Ml oma jälkikasvu. Ja sama toki päinvastoin.
Pakkosuometuksen ansiosta suomen kieli onkin yleistynyt huomattavasti. Olisiko aika palauttaa tilanne siihen pisteeseen jossa kielet ja niitä puhuvat ihmiset voivat valita vapaasti, ml saame ja venäjä?
Suomi on kaunis ja arvokas kieli mutta ei mikään pakolla kurkusta tungettava tungettava itseisarvo.

Tapio Vehmaskoski

Mikä on "pakkosuometusta"?
----------------------------

"....tungettava tungettava itseisarvo."

Anteeksi, siis mikä kieli on "tungettava tungettava itseisarvo"?

Jonas Hellgren

"Anteeksi, siis mikä kieli on "tungettava tungettava itseisarvo"?"

Sen kyllä kaikki tietävät.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Raaseporista ollaan tekemässä toista valtiota valtion sisälle, Ahvenanmaan malliin.
Sinnehän on laadittu omat laitkin kieltenopetukseen, ja uskoakseni maanostoakin kohta rajoitetaan suomenkielisiltä, jos ajettu linja saa jatkua.

Cenita Sajaniemi

.... poisto, koska tarpeetonta tietoa?

Toimituksen poiminnat