ryyti suomalainen näkökulma

Vapaassa Suomessa ruotsalaisuuden päivä

Ketkä mitäkin päivää juhlivat.

 

Marraskuun 6. päivänä v. 1631 säädettiin ankara rangaistus niille, jotka uskalsivat luonaan pitää tai kätkeä Kustaa II Aadolfin armeijasta karanneita, sinne pakko-otolla otettuja suomalaisia sotilaita.
Ruotsalainen Samuel Gröll kuvaa 1600-luvun puolivälissä ruotsalaisten hallintoa Käkisalmen läänissä: "Veronkantajan väärämielisyys ja vilpillisyys sekä väkivaltaisuus on niin suuri, että vaikka veronkantajana olisi ollut turkkilaisia, tataareja tai pakanoita, eivät hekään olisi voineet kohdella rahvasta niin epäinhimillisesti kuin täällä on menetelty." (HS 11.9.92.)

Gröll kirjoittaa näin siitä huolimatta, että Kustaa II Aadolfin ohjeen mukaan ruotsalaisten historioitsijoiden "tuli osoittaa, että esi-isämme eivät olleet barbaareja, joiksi ulkomaalaiset meitä tahtovat nimittää". Sama Kustaa muun muassa sääti kuolemanrangaistuksen katolisen opin levittämisestä. (HS 6.5.88.)
 

Timo Soini ja muut katolilaiset saavat olla tyytyväisiä,että saavat elää vapaassa Suomessa. Kustaa Aadolfin aikana oli kaikki toisin. Muistona niistä ajoista pakkoruotsi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Niin ja eikö Heikki Ylikangas kirjoittanut, että ' RUOTSI RYÖSTI SUOMEA NIINKAUAN KUIN RYÖSTETTÄVÄÄ RIITTI '. Joten kyllä ruotsin kieli oli ruotsalaisille rikkaus.

Cenita Sajaniemi

Tänään ruotsalaisuuden päivänä jaettiin jälleen (Freudenthal) mitaleja. Kultaisen ansiomitalin sai Pär Stenbäck.
Muun väriset mitalit menivät mm. lehtori Sisko Harkomalle, Ylöjärvelle.
Viime viikolla jaettiin kuusi rahapalkintoa ruotsinkielen opettajille hyvästä työstä ruotsalaisuuden hyväksi.
Tuttavani sanoi, etteikö kaikki opettajat aina yritä tehdä parhaansa... ja se että muutama palkitaan rahalla, voi aiheuttaa kateutta.

Olen aiemmin tainnut kirjoittaa Lappohjan peruskoululisista, joita haastateltiin Svenska Ylen toimesta oin vuosi sitten. Ruotsinkielisetlapset kertoivat, että eivät puhu suomea suomenkielisten lasten kanssa koulupihalla vaan:
"Vi talar engelska med dom där."
Siis Suomen Hangossa, jossa suomenkieliset ovat enemmistönä - ruotsinkieliset keskustelevat heidän kanssansa englanniksi??? Tässä on pienen pieni ajatusvirhe.... koska ei tästä ole kauaakaan, jolloin juuri surut varoittivat englannin ylivallasta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Marraskuun 6. päivänä v. 1631 säädettiin ankara rangaistus niille, jotka uskalsivat luonaan pitää tai kätkeä Kustaa II Aadolfin armeijasta karanneita, sinne pakko-otolla otettuja suomalaisia sotilaita."

Mitähän mahtoi kesällä 1944 tapahtua itsepäisille rintamkarkureilla Suomessa?

"Ruotsalainen Samuel Gröll kuvaa 1600-luvun puolivälissä ruotsalaisten hallintoa Käkisalmen läänissä: "Veronkantajan väärämielisyys ja vilpillisyys sekä väkivaltaisuus on niin suuri, että vaikka veronkantajana olisi ollut turkkilaisia, tataareja tai pakanoita, eivät hekään olisi voineet kohdella rahvasta niin epäinhimillisesti kuin täällä on menetelty." (HS 11.9.92.)"

Ortodoksien asuttama Käkisalmen vasta vallattu lääni oli ns. voittomaata, jossa vallitsi käytännössa kruunun sotilashallitus, jota ehkä voitaisiin verrata jatkosodan aikaiseen Itä-Karjalan sotilashallintoon. Käkisalmen läänin kohtaama ns. sorto ei ollut erityisen kovaa, koska ortodoksinen väestö jäi sinne kuitenkin asumaan. Joten kyse taitaa olla legendasta?

"Gröll kirjoittaa näin siitä huolimatta, että Kustaa II Aadolfin ohjeen mukaan ruotsalaisten historioitsijoiden "tuli osoittaa, että esi-isämme eivät olleet barbaareja, joiksi ulkomaalaiset meitä tahtovat nimittää". Sama Kustaa muun muassa sääti kuolemanrangaistuksen katolisen opin levittämisestä. (HS 6.5.88.)"

Kyse oli tällöin jesuiittojen ja väkivaltaisen vastauskonpuhdistuksen (inkivisition) vastustamisesta. Esivalta joutui suojelemaan itseään äärimmäisin keinoin, koska silloiset paavilaiset halusivat levittää uskontoaan väkivallalla ja salajuonilla. Paavilaiseen Timo Soiniin vetoaminen on äärimmäisen tyhmää!

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kuka on Samuel Gröll? Yritin etsiä häntä Googlessa, mutta yhtäkään osumaa ei oikeastaan tullut. (Siis tuli seitsemän, mutta kaikki ovat tarkalleen samanlaisia kuin se, mistä kerrot, eikä yksikään ole yhteydessä Helsingin Sanomiin.)

Eli ei kai joku vain yritä luoda jotakin "historiallista" henkilöä? Siinä tapauksessa olette kyllä heikoilla jäillä.

Eli kerro lisää Jarmo!

Toimituksen poiminnat